Porrastettu leikkausrakenne

Porrastettu leikkausrakenne, eli ylöspäin pitenevä kehälinja on oiva tapa tavoitella kauniita, joko pyöreitä kulmikkaampia, naisellisia muotoja. Teknisesti porrastus on haastava, vaatii harjaantumista sekä silmän ja käden välistä koordinaatiota jotta leikkaus onnistuisi. Kyky hahmottaa valmis lopputulos kolmiuloitteisesti, on tärkeä taito porrastuksen onnistumiseksi. Lopputulokseen vaikuttaa moni tekijä, kuten sormien asento (sekä kulma että vaaka/pystyote), nostokulma, vetosuunta sekä lyhyemmissä malleissa hiuksen pyörteet ja kasvusuunnat.
















 Kuvan lähde: http://stylesweekly.com/wp-content/uploads/2014/10/Cool-Short-Straight-Blonde-Bob-Hairstyle.jpg


Porrastus leikataan kämmenen sisäpuolelta ja sormien asento mukailee leikkauksen muotoa. Leikkaus voidaan tehdä joko vaaka tai pystyottein. Vaakaosiota käytetään matalassa porrastuksessa kun taas pystyosioilla porrastus on voimakkaampi ja lopputulos helpommin lyhyempi. Tarkistukset tehdään aina vastaottein. Porrastuksen nostokulma on 1-45 astetta.
Kuvan lähde:https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSK_AvfyKvYDsZc_sPXMcRcj32MjcwA4OJqq4zWFxnK1hGzH_S1


Piirretty kuva auttaa havainnollistamaan, miltä porrastus näyttäisi jos kaikki hiukset nostettaisiin 90 asteen kulmaa. Kehälinja on ylös päin pitenevä, hiukset ovat päältä pisimmillään ja lyhenevät alaspäin tultaessa. Esimerkiksi otsahiuksiin yhdistettynä kehälinja muuttuisi, erityisesti sivulta päin tarkasteltuna.
http://headspace.sydneyinstitute.wikispaces.net/file/view/graduation_5.jpg/50404033/314x216/graduation_5.jpg

 

 

A-muotolinja ja matala porrastus

 

Seuraavassa havainnollistetaan vaiheittain matalan porrastuksen leikkaus. Malliin on valittu eteenpäin pitenevä A-muotolinja. Porrastus painottuu niskaa, pideten kohti sivuja, etuosan jäädessä käytännössä kokonaan porrastamatta.


Hiukset pestään aluksi ja leikkaus tehdään märkiin hiuksiin. Aluksi hiukset selvitetään ja jaotellaan. Tällä kertaa jaotukseen käytetty otsalta niskaan menevää jaotusta yhdistettynä hevosenkenkään. Ositukset mukailevat hiusrajaa ja ositukset ovat viistot, vastaten leikattavaa muotolinjaa.











Leikkaaminen aloitetaan takaa, keskeltä. Mittapituus suunnitellaan ennen leikkauksen alkamista. Erityisen tärkeää pitää selkeä jako keskellä päätä, sillä keskikohta on leikkauksen lyhin kohta ja sen avulla leikkaus saadaan tehtyä symmetrisenä molemmin puolin. Keskikohta määrittelee, kuinka jyrkästi muotolinja kastaa eteenpäin. Muutoinkin symmetrian tarkistaminen äärimmäisen tärkeätä leikkauksen edetessä. Jotta keskikohta pysyy selkästi eroteltuna, voi toisen puolen pitää "paikoillaan" esimerkiksi linnunnokan avulla. Vaikka kyseessä on porrastus, kannattaa muotolinjaan panostaa ja leikata se huolella, mittapituutta noudattaen.







Ositukset ovat eteenpäin viistot, kuten haluttu muotolinjakin on. Myös sormien asennon tulee vastata asennoltaa haluttua muotolinjaa. Tässä vaiheessa nostokulma on pidetty nolla asteisena, koska lopputulokseen halutaan jättää mahdollisimman paljon massaa hiusten etuosaan ja ohimoiden seudulle, jotka ovat tässä tapauksessa huomattavasti takaosaa ohuemmat. Sama nollan nostokulma jatkuu siis kautta koko muotolinjan. Sormien väliin otetaan sen verran hiusta, että mittapituus erottuu selkeästi.







Leikkaus etenee osio osiolta. Ylempanä osioihin yhtyy mukaan myös sivuilla, korvien kohdalla olevat hiukset. Symmetrian tarkastaminen tulee muistaa tehdä riittävän usein, ottamalla pieni osa hiuksia pään molemmilta puolin, samalla korkeudella olevilta kohdilta ja vertaamalla osien pituutta suhteessa toisiinsa ja suhteessa pään keskikohtaan. Symmetrin vertaamisessa huolellisesti tehty otsa-niska jaotus auttaa huomattavasti.

Lopulta ositukset sekä leikkaus ovat edenneet henvosenkengän tasolle asti. Muotolinjassa erottuu selvästi A-linja. Seuraava vaihe on porrastuksen leikkaaminen.
Porrastus aloitetaan takaa keskeltä. Työn helpottamiseksi on linnunnokalla eroteltu keskikohtaa myöden leikattava osa ja leikkausta odottava osa. Näin osituksien teko helpottuu.














Pystyosioilla saadaan voimakkaampi porrastus. Tavoitteena pitää porrastus matalana, säilyttäen hiuksissa pituutta. Vetokulma pidetään matala, noin 30 asteen tasolla, kuten myös sormien asento. Sormet pidetään loivassa kulmassa. Leikkaaminen tapahtuu kämmenen sisäpuolelta. Koska tässä leikkauksessa halutaan säilyttää massaa sivuilla, kaikki leikkaaminen tapahtuu keskikohdassa. Eli jokainen osio vedetään ja leikataan keskijaon kohdalla. Tällöin pään luonnonllinen kaartuvuus takaa sen, että hiuksen pituus pitenee sivua kohti. Kutakin leikattavaa osiota ei leikata kohtisuoraan suhteessa päähän, vaan osion vetosuunta on kohti pään takaosan keskikohtaa. Ensin leikataan toinen puolisko ja sen jälkeen leikattu osa erotetaan linnunnokalla syrjään ja leikataan vuorostaan toinen puoli samalla tekniikalla ja samoilla otteilla.



Leikkaus valmiina, ennen kuivausta ja suoristua sekä korjauksia.
















 Lopuksi hiukset föönataan ja suoristetaan. Tarkistus ja mahdollisesti tarvittavat korjaukset tehdään kuivaan hiukseen. Pieniä korjauksia voi tehdä vuolemalla tai pointtaamalla, pyrkien häivyttämään virheet mahdollisimman sulavasti. Porrastuksen korkeudesta/sijainnista riippuen voi niskan seutua siistiä leikkauskoneella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti