Haudehoito

Haudehoito on tehokäsittely, jossa lämmön, haudehoitoaineiden ja hieronnan avulla hoidetaan hiusten ja hiuspohjan hyvinvointia ja annetaan asiakkaalle rentouttava, hemmotteleva kokemus. Haudehoito voi olla osana laajempaa kokonaisuutta, esimerkiksi hiuspohjan mekaanisen/kemiallisen hoidon tai vaikkapa spa-elämysten yhteydessä. Haudehoitoon voidaan ottaa mukaan elementtejä toisista hoitokokonaisuuksista, vaikkapa intialainen päähieronta. Haudehoidolla voidaan pyrkiä korjaamaan jo syntyneitä vaurioita, ylläpitää hiusten hyvää kuntoa tai ennaltaehkäisemään tulevista käsittelyistä mahdollisesti syntyviä vaurioita. Haudehoito on tavoitteellista toimintaa. Tavoite ja hoidon eri vaiheet suunnitellaan asiakkaan yksilöllisen lähtökohdan mukaan sekä halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Seuraavassa on kuvien avulla havainnollistettu haudehoidon suorittaminen vaihe vaiheelta.

Asiakas on otettu tervehtien vastaan, ja ohjattu tuoliin istumaan. Asiakkaalle puetaan kappa ja niskaliina. Hiukset selvitellään läpikotaisin harjan tai kamman avulla. Hiuspohjan kunto ja laatu analysoidaan huolellisesti sekä asiakkaan omat kotihoitotottumukset huomioden. Lisää tietoa erityyppisitä hiuksista ja niiden ominaisuuksista löydät täältä. Ihoon ja hiuspohjaan löydät lisätietoa täältä.

Analysoidessa havaitaan että asiakkaan hiuspohja on normaali, ehjä ja siisti. Hiuspohjassa ei havaita mitään erityisesti huomioitavaa. Asiakkaan hiukset ovat ohuehkot, latvoista hauraat ja kuivat. Hiuksissa on eriasteisia vaurioita kemiallisten käsittelyjen jäljiltä. Asiakkaalle on suunniteltu seuraavalle päivälle hiusten värikäsittely, joten tavoitteeksi asetetaan hiuksen rakennetta vahvistava ja korjaava hoito, jotta tulevan värikäsittelyn aiheuttama lisärasitus voidaan minioida hiuksissa. Lähtötilanne, analysoinnin tulos ja hoidon tavoite kirjataan muistiin asiakastietokaavakkeeseen.
Analysoinnin ja kirjaamisen jälkeen asiakas ohjataan pesupaikalle. Pesuun käytettäväksi tuotteeksi on valittu syväpuhdistava shampoo jotta hiuksissa olevat epäpuhtaudet ja muotoilutuotteiden jäämät saadaan mahdollisimman tarkasti pois. Tehokas puhdistus auttaa sekä haudehoitoaineen imeytymistä. Pesun teknisestä suorittamisesta löydät yksityiskohtaiset ohjeet täältä. Pesussa käytettävistä aineista löydät lisätietoa INCI-infopaketista.
Hiukset huuhdellaan huolellisesti, kiinnittäen erityistä huomiota niskaan, joka on hankala alue työstää pesupaikalla. Korvat suojataan kädellä. Haudehoidon yhteydessä ei käytetä pesupaikalla pikahoitoainetta, ainoastaan shampoota.
 Pesun ja huuhtelun jälkeen hiukset pyyhekuivataan ja asiakas ohjataan takaisin tuoliin. Hiukset selvitellään perusteellisesti joko harjalla tai selvityskammalla.
Asiakkaan selkäpuolelle lisätään kertakäyttöinen suojaliina, jotta hiuksista mahdollisesti valuva hoitoaine ei leviäisi kappaan. Näin sekä kappa että työympäristö on helpompi pitää siistinä. Jos asiakkaalla on pitkät huikset, voidaan käyttää kahta suojaliinaa jotta selkämys saadaan suojattua hiusten koko pituudelta.
Haudehoitoaineen Hiuksiin tehdään ristijako: Kamman avulla vedetään hiuspohjaa myöden jako hiusten väliin, yksi linja pään keskikohdan mukaisesti otsalta niskaan ja toinen linja poikittain korvalta korvalle.
Haudehoidossa käytetään hoitoaineen levittämiseen saman tapaista tekniikkaa kuin hiusten värjäyksessä. Hoitoaineen levitys aloitetaan ristijaosta, levittämällä hoitoainella ristijaon jokaiseen kohtaan hiusten tyveen. Näin hoitoaine itsessään pitää ristijaon paikoillaan eikä jakolinjat pääse "karkailemaan. Tällöin ei välttämättä erikseen tarvita linnunnokkia tai klipsejä pitämään jaotusta aloillaan vaan jaotus säilyy hoitoaineen avulla.
Hoitoaine levitetaan isolla, leveällä siveltimellä osio kerrallaan. Ositukset ovat viistot, poikittaiset ja etenevät systemaattisesti tasakokoisina ylhäältä alaspäin.

Kun osioon on kauttaaltaan levitetty hoitoaine siveltimellä, varmistetaan hoitoaineen tasainen levitys vielä sormien avulla. Osiota kieputetaan "lypsävin" ottein osion koko pituudelta. Sen jälkeen osio nostetaan syrjään, pois tieltä, ja edetään seuraavaan osioon.


Lopulta kaikki hiukset on kauttaaltaan käsitelty hoitoaineella ja voidaan siirtyä prosessin seuraavaan vaiheeseen, joka perustuu lämmön käyttöön. Lämpö on olennainen osa haudehoitoa. Lämpö saa hiuksen pintaa peittävät suomut avautumaan jolloin hoitavat ainesosat pääsevät tehokkaammin tunkeutumaan hiuksen rakenteisiin ja eri kerroksiin. Lisäksi lämpö vaikuttaa hoitoaineen koostumukseen, muuttaen sen juoksevammaksi. Lämpö pehmentää myös ihoa, päästäen ihoa hoitavat ainesosat intensiivisemmin ihon sisään. Tämä on huomionarvoista, mikäli haudehoidon yhteydessä käytetään erityisesti oireilevalle hiuspohjalle tarkoitettuja tuotteita, esimerkiksi hilsettä tai karstaa pehmentäviä tuotteita.


Lämpö ja kosteus saattavat aiheuttaa ei-toivottua koskeuden tai hoitoaineen valumista, minkä vuoksi on hyvä suojata asiakkaan kasvot, korvat ja niskan seutu. Pään ympäri asetettava vanunauha sitoo itseensä mahdolliset valumat. Haudehoidossa lämmön voi tuottaa joko höyrykoneella tai lämpösäteilijällä. Höyrykoneen kanssa muuta suojausta ei tarvita vaan pelkkä vanunauha riittää. Mikäli lämpö tuotettaisiin lämpösäteilijällä, tulisi hiukset suojata joko koskeuden pitävällä hupulla tai kelmulla. Lämpösäteilijä tuottaa nimensä mukaisesti vain lämpöä, ei lainkaan kosteutta. Siitä seuraa hiusten ja hoitoaineen kuivuminen mikäli hiuksia ei suojata siten että koskeutus säilyy suojan alla.
Tällä kertaa käytössä on höyrykone. Ajastimeen säädetään 10 minuuttia kestoksi ja 45 astetta lämpötilaksi. Höyrykoneen kanssa on syytä muistaa aikaajoin huoltaa laitetta: Puhdistaa kupu sisältä ja päältä sekä huolehtia että vesisäiliössä on riittävästi puhdasta, raikasta vettä.


Lämmetessä alkaa höyryä muodostumaan kuvun sisään. Kupu asetetaan siten, että asiakkaan pää on keskellä kupua. Kupu ei saa olla liian ylhäällä eikä alhaalla, vaan ihanteellisinta on jos kuvun reuna asettuu samalle korkeudelle asiakkaan kulmakarvojen kanssa.
Höyrykoneen ollessa toiminnassa, on kampaajalla aikaa vaikkapa siistiä ylimääräiset, käytetyt välineet pois asiakkaan ympäriltä ja puhdistaa niitä. Merkkiääni ilmoittaa, milloin aika on kulunut loppuun ja voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Haudehoito ei ole vain pelkkää hiusten ja hiuspohjan hoitoa, vaan hemmottelu-aspekti on vahvasti läsnä työskentelyn eri vaiheissa. Höyrykoneen jälkeen suoritettava pään hieronta on paitsi fysiologista hoitoa, se on myös rentouttava kokemus asiakkaalle. Rauhalliset hierontaotteet ja tasainen rytmi hieronnassa antavat asiakkaalle hyvän olon tunteen. Hieronnan avulla asiakas kokee hoidon vaikuttavan hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Hierontaan on olemassa erilaisia ohjeita ja kaavioita. Kampaajan kannattaa opetella huolellisesti hierontaotteet ja noudattaa tuttua kaavaa, jolloin hieronta pysyy tasalaatuisena kerrasta toiseen.                                                                                                                              



Lämmön ja koskeuden lisäksi myös hieronta tehostaa hoitavien ainesosien vaikutusta sekä hiuksissa että hiuspohjassa. Hieronta auttaa poistamaan kuollutta solukkoa ihosta. Lisäksi hieronta irrottaa jo muutenkin irtoamassa olevat hiukset ja siten edistää hiusten kasvusykliä telogeenisessa vaiheessa olevien hiusten irrotessa. Kasvusykleistä, eri hiuksen kasvun eri vaiheista löydät lisää tarkempia tietoja täältä.


HIeronnan jälkeen asikas ohjataan pesupaikalle seuraavaa vaihetta varten. Hoitoainetta EI pelkästään huuhdella pois, vaan se on ensin emulgoitava. Emulgointi tarkoittaa sitä, että vettä lisätään vähän kerrallaan ja samalla pyörivin ottein hoitoaine vaahdotetaan. Hoitoaine ei vaahtoa tismalleen samoin kuin shampoo mutta huolellisen emulgoinnin yhteydessä saadaan vaahtoamista tapahtumaan.

Emulgoinnilla varmistetaan että hoitoaineen täyteaineet sekä hiuksista ja hiuspohjasta irronnut solukko, rasva ja likajäämät saadaan poistettua huolellisesti. Emulgoinnin ja huolellisen huuhtelun jälkeen hiukset ovat selvästi puhtaan tuntuiset.



Emulgoinnin ja huuhtelun jälkeen asiakas ohjataan takaisin tuoliin lopputöitä varten. Tällä kertaa työ viimeistellään kuivaamalla ja suoristamalla. Suoristukseen on välineeksi valittu höyryä hyödyntävä suoristusrauta. Kyseiset raudat ovat vasta tulossa markkinoille ja ovat vielä suhteellisen arvokkaita hankintoja. Höyrysuoristusraudalle on omat tuotteensa, joita suositellaan käytettäväksi suoristuksen yhteydessä. Tuotteista ensin laitetaan ohjeen mukaisesti suojaava tuote pyyhekuiviin hiuksiin.




Pyyhekuivat hiukset esikuivatetaan ja föönataan kuiviksi pyöröharjan avulla, osio kerrallaan työjärjestyksen edetessä niskasta ylös- ja eteenpäin. Kuvassa hiukset föönauksen jälkeen, ennen suoristusta.

Höyryä hyödyntävä suoristusrauta on L'orealin ja Rowenta Salonin yhteistyössä kehitelty uutuus. Steam Pod-suoristusrauta eroaa perinteisistä suoristusraudoista erityisesti siksi, että se ei litistä hiusta vaan hiuksessa säilyy sille luontainen, ominainen pyöreä muoto suoristuksesta huolimatta.


Steam Pod on kauniisti muotoiltu, hieman tavanomaista suurikokeismpi työväline. Levyjen vierellä on sekä aukot höyrylle sekä kampamaiset piikit. Höyryn muodostumiseen tarvittavaa vetta varten on erillinen säiliö, johon suoristusrauta on ohuen putken kautta yhteydessä. Höyry siis kulkeutuu säiliöstä putkea myöden rautaan, josta se purkautuu suoristuksen yhteydessä.



Muutoin suoristus tapahtuu Steam Pod-raudalla tavanomaiseen tapaan: kampa kulkee suoristevassa osiossa raudan edellä. Molemmat kädet ovat liikkeessä ja tekevät sulavaliikkeistä yhteistyötä osio osiolta.


Suoristuksen jälkeen hiuksiin lisätään sarjan seerumia antamaan lisää kiiltoa, pehmeyttä ja kammattavuutta. Steam Podin omat tuotteet ovat hyvin miellyttäviä tuoksultaan ja antavat ylellisen vaikutelman.


Lopputulos on selvästi sileämpi, kiiltävämpi ja pehmämpi kuin lähtökohta. Hiukset vaikuttavat parempi kuntoisilta sekä hoidetuilta. Asiakas on rento ja tyytyväinen lopputulokseen. Haudehoidolle asetettu tavoite saavutettu suunnitelman mukaisesti.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti