Hiusten leikkaaminen - käsitteitä ja perusteita

Hiusten leikkaamisen käsitteitä ja perusteita


Sakset käteen, tupsu hiuksia sormien väliin ja sitten nips naps ja voilá, valmista tuli! Aivan totta kuulostaa helpolta ja jokainen siihen pystyy, mutta tekniikka, otteet ja työtavat erottaa ammattimaisen ja "kotiparturin" käden jäljen toisistaan. Ja kaikkihan alkaa perusteista, alkeista.

 

Ote saksista


Ei ole aivan sama, kuinka saksia kädessään pitää. Jotta leikkaus olisi mahdollisimman tasaista ja tarkkaa, on tärkeää että vain peukalo liikkuu. Kuvassa havainnollistettu hyvä ote saksista. Ote on tukeva ja vakaa ja sakset saa helposti "kiepautettua kämmenen" sisään, ottamalla vain peukalo pois lenkistään. 

Kuvan lähde: http://diamondedgeltd.com/wp-content/uploads/how-to-hold-scissors.jpg

Ositus ja jaotus


Vähänkään pitempien hiusten leikkaaminen ei onnistu ilman asian mukaista jaotusta tai ositusta. Näin saadaan liika hiusmassa pois tieltä ja hiukset saadaan leikattua siistimmin ja täsmällisemmin. Lähes kaikissa laikkauksissa jaotus ja ositus ovat ehdottoman tärkeät, ilman niitä haluttua lopputulosta voi olla mahdoton saada aikaan. Jaotuksien ja osituksien teko sujuu helpoimmin painamalla kamman "kärki" hiuspohjaa vasten napakasti, yksi suora, sulava veto hiusmassan läpi jolloin kamman kärki erottelee hiusmassan kahteen osaan. Toinen osa poimitaan sormilla erilleen, toinen osa kamman avulla erilleen.

 
Kuvan lähde: http://www.howtocutchildrenshair.com/images/sections-partings/making_straight_parts.jpg

Huolellisella ja harkitulla osituksella on merkitystä. Osituksia ei kannata tehdä mielivaltaisesti, vaan systemaattisesti ja  lopputulos mielessä pitäen. Osiot ja jaot voivat olla erikokoisia ja muotoisia, pystysuoria, viistoja tai vaakasuoria. Osituksen suunta vaikuttaa lopputulokseen ja myös leikatessa sormien asentoon. Vaakasuorassa osiossa sormet ovat myös vaakatasossa, pystysuorassa osituksessa sormet pystysuorassa ja niin edelleen. Siistit, systemattiset ositukset helpottavat työskentelyä huomattavasti ja leikkaaminen etenee täsmällisesti.

Yksi yleisimmintä jaotuksista on ristijako, hyvin käyttökelpoinen ja moneen tilanteeseen sopiva. Linja kulkee keskeltä päätä otsalta niskaan sekä korvalta korvalle. Älä tee korvalta korvalle kulkevaa jakoa liian eteen vaan ennemmin hieman taaemmas, jotta hiusmassaa ei jää suotta liikaa taaempien jakojen varaan, vaan jakautuu tasaisemmin.

 Kuvan lähde: http://www.rehairducation.com/wp-content/uploads/2013/07/relaxer2b.jpg

Toinen yleisesti käytetty tapa jaotella on hevosenkengän mallinen jaotus, linja kulkee pään ympäri, kooten päälaen hiukset pois sivuilta ja niskasta. Hevosenkengän sijoittaminen kannattaa tehdä harkitusti, alemmaksi sijoitettuna lopputulos on pehmeämpi, pyöreämpi ja naisellisemman vaikutelman antava. Lisäksi kallon luonnollista muotoa kannattaa käyttää hyväksi, linjan ei tarvitse olla viivasuora vaan se voi noudattaa kallon luonnollisia kaarteita. On kuitenkin huolehdittava, että hevosenkenkä on symmetrinen ja molemmat "päät samalla korkeudella.

Kuvan lähde: http://i970.photobucket.com/albums/ae183/DesignerSpray/IMG_7283.jpg

Isot jaot on näppärä purkaa pienempiin osioihin. Kaikkea hiusmassaa ei tarvitse joka kerta erikseen avata ja koota leikkauksen edetessä vaan jaotus kerrallaan. Tässä kuvassa esimerkki ristijaosta, josta on jätetty niskaan osio leikkausta varten:

Kuvan lähde:https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/rbi-communities/wp-content/uploads/2013/10/STEP-THREE1.jpg

Säteittäinen, lohkoittainen ositus on varsinkin pystysuuntaaisissa leikkauksissa kätevä tapa erotella hiukset leikkauksta varten. Pääsääntöisesti säteittäinen ositus lähtee yhdestä pisteestä, useimmiten päälaelta.

 Kuvan lähde: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT__qiPA81u-HeIpFLEG5NyzUYIFM9TnonJ18D15bmNo7PG7pRiXg

Toki jaotuksissa ja osituksissa voi käyttää hyvinkin luovia ratkaisuja, mutta kannattaa aina miettiä, palvelevatko ne tarkoitusta ja riittääkö omat taidot niiden käyttämiseen. Tässä muutama esimerkki erilaisista tavoista tehdä jaotus.

Kuvien lähteet: http://www.modernsalon.com/sites/salon/files/styles/large_landscape_desktop/public/sambackweb.jpg?itok=fJTdZXCO http://usercontent1.hubimg.com/11894906_f520.jpg http://usercontent1.hubimg.com/11894906_f520.jpg http://www.howtocutchildrenshair.com/images/how_to_cut_bangs/bangs-4.jpg https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/d3/58/a8/d358a8946c39cbcc6e40327e287c8ba0.jpg

 

Sormien asento ja vetosuunta


Tarkkaa, siistiä ja tasaista lopputulosta varten pitää sormien olla harkitussa, tarkoituksen mukaisessa asennossa. Erilaisia muotolinjoja leikatessa sormet asetetaan vastaamaan muotolinjaa, A-linjassa sormet kallistuvat halutussa kulmassa eteenpäin kun taas kaarevassa muotolinjassa sormet kallistuvat noudattamaan kaarevaa muotoa. Hyvänä nyrkkisääntönä onkin, että sormien asento tulisi vastata osituksen suuntaa.


Kaikessa yksinkertaisuudessaan vetosuunta on se suunta, johon sormien välissä olevia hiuksia vedetään. Simppeli mutta äärimmäisen merkittävä tekijä leikkauksen lopputuloksen kannalta. Vetosuunta vaikuttaa lopputuloksen pituuteen, suoraan alaspäin kohdistuva veto antaa tasamittaisen tulokset mutta viistolla vetosuunnalla osa hiuksista jää hieman pitemmiksi ja osa lyhyemmiksi. Esimerkiksi eteenpäin pitenevää A-linjaa leikatessa vetosuunta on taakse päin, jolloin varmistetaan että edestä hiukset ovat pitemmät ja takaa lyhyemmät

Esimerkkinä alla olevassa kuvassa suora, alaspäin kohdistuva vetosuunta. Tavoitteena tasapitkä leikkaus, eli hiuksia ei vedetä eteen- eikä taaksepäin vaan suoraan alas, hiuksen luonnollisen kasvusuunnan mukaisesti.

Kuvan lähde: http://hairdressing.ac.uk/sites/default/files/images/slides/slide9779.jpg

Toisessa esimerkissä sormet ovat pystysuorassa, noudattaen pystysuoraa ositusta. Näin leikattaessa ylempänä sormien välissä olevat hiukset jäävät hieman pitemmiksi, johtuen pään kaarevasta muodosta ja hiusten nostokulmasta. Tämä on ergonomisesti hieman haastavampi tapa ja sormien asennon pysyminen yhdenmukaisena vaatii tarkkaavaisuutta ja silmä-käsi koordinaation harjaantumista: 

Kuvan lähde: http://s2.dmcdn.net/xTmf/1280x720-EF0.jpg

 

Nostokulma


Vetosuuntaa oleellisempaa on nostokulma. Käytännössä nostokulma tarkoittaa pään kaaren ja hiusten välistä kulmaa, joka syntyy kun hiuksia nostetaan leikattaessa. Yllä olevassa kuvassa nostokulma on nolla, hiuksia ei ole nostettu lainkaan vaan ne ovat suoraan alapäin. Nostokulma vaikuttaa merkittävästi lopputuloksen pituuteen ja kulmaa vaihtelemalla saadaan leikattua hyvin eri näköisiä malleja. Sama leikkaus eri nostokulmalla saa aikaan erilaisen lopputuloksen.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSXdZ4-IlV1jckEEPuFDrMgS5_PCITyluAVecTke9K3A3pJ0M2BWy53xQ

Varsinkin porrastaessa käytetään usein 45 asteen nostokulmaa, eli hiuksia nostetaan joko kamman avulla tai sormien välissä 45 asteen kulmaan suhteessa pään kaareen. Huomaa jälleen sormien asento suhteessa pään muotoon ja leikattavaan osioon!

Kuvan lähde: http://frugalandthriving.com.au/wp-content/uploads/2014/08/fortyfive-degrees.jpg

Nostokulman ollessa kohtisuora, on kyseessä 90 asteen nostokulma. Kun Kaikki hiukset leikataan 90 asteen kulmassa, lopputuloksena on täysin samanmittaiset hiukset joka kohdassa päätä ja kaavioksi piirrettynä hiusten kehälinja muistuttaa palloa.

Kuvan lähde: http://hairdressing.ac.uk/sites/default/files/imagecache/Slide/images/slides/thumbs/slide329.jpg

Harvoin käytetään vain pelkästään yhtä nostokulmaa kauttaaltaan. Yleisempää on että nostokulmia yhdistellään, jolloin puhutaan yhdistelmäkehästä. Esimerkkinä kuva, jossa haetaan kerrostettua lopputulosta nostamalla päällimmäiset hiukset 90 asteen kulmaan, jolloin muodostuu keveämpi vaikutelma:

 Mittapituus


Mittapituus toimii ohjurina, jonka avulla saadaan leikattua hiukset täsmällisesti samaan pituuteen. Sormien väliin otetaan osa mittapituuteen leikattua hiusta ja leikkaamtonta hiusta, jolloin leikatun ja leikkaamattoman ero näkyy selkeästi ja leikkaaminen oikeaan mittaan sujuu helposti. Vaatii kuitenkin täsmällisyyttä, jotta mittapituus ei pääse muuttumaan leikkauksen aikana. Huomaamatta sormien asento saattaa vaihdella, nostokulma ailahtahtelee tai hiuksia tulee vedettyä väärään suuntaan.

Kuvassa näkyy selkeä mittapituus, jonka mukaisesti kaikki hiukset leikataan. Ehjä tasamittainen leikkausrakenne, suora ositus ja nostokulma on nolla. Teknisesti yllättävän haastava leikkaus, erityista huomiota kiinnitettävä mittapituuden säilymiseen (symmetriaan)

Kuvan lähde: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/2f/08/00/2f08002168395d5e614f2872526d21f0.jpg

Tässä esimerkissä säteittäinen ositus pään laelta, 90 asteen nostokulma ja mittapituus erottuu sormien väliin jäävistä hiuksista. Mittapituus otetaan keskeltä päätä, jolloin samaa mittapituutta pystyy hyödyntämään jaotuksen molemmilla puolilla ja symmetria säilyy.

Kuvan lähde: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/rbi-communities/wp-content/uploads/mt/hairdressersjournalweb/blogs/2012/02/21/photos/STEP-8-Mens-Mid.jpg
 

1 kommentti:

  1. Minua aina on kiehtonut kyseinen ala. En kuitenkaan koskaan aloittanut opintoja. Tämä olikin hyvä muistutus, täytyy varata aika kampaajalle. On taas kovasti tullut kaksihaaraisia. Kuinkahan usein hiukset kannattaisi leikata? Minun hiukseni ovat myös kovin ohuet. https://www.porinhiusklinikka.fi/

    VastaaPoista