lauantai 14. marraskuuta 2015

Työharjoittelussa opittua - Metallin poisto hiuksista

Yksi työharjoittelun tavoitteista oli perehtyä hoitoihin, joita liike tarjoaa asiakkaille. Työharjoittepaikkani Carpe Diemin tarjoamista hoidoista yksi on metellikertymien poisto hiuksista. Tämä erikoiskäsittely on ollut Laukaassa viime aikoina hyvin kysytty ja useille asiakkaille suositeltu koska sille on ilmennyt selkeä tarve.

Erilaiset metallit, esimerkiksi  kupari, rauta, kalsium, magnesium sekä kalkki ja kloori saattavat ajan myötä kertyä hiuksiin pesuveden kautta. Ilman epäpuhtaudet myös omalta osaltaan kertyvät hiuksiin mutta vesi on niiden ensisijainen lähde. Mitä enemmän vaikkapa kuparia vesi sisältää, sitä enemmän sitä hiukseen kertyy. Metallit saattavat olla joko vedessä itsessään tai ne saattavat liueta putkistosta veteen ja lopulta päätyvät hiuksiin. Veden pitoisuudet sekä hiuksen laatu ja pesukertojen tiheys vaikuttavat kaikki yhdessä siihen, kuinka nopeasti kertyminen ilmenee.

Miksi metallin kertyminen on haitallista hiuksille? Jos hiuksissa on yhtään metallia, se kuluttaa hiuksia jatkuvasti lisää ja hiusten kunto pysyy huonona. Kertymät ovat monella tapaa haitallisia ja silmin havaittavia. Hiuksen väri muuttuu, hius on samea, nahkean tai tahmean tuntuinen käsin koskiessa. Värit tai permanentit tartu tai niiden lopputulos on ennalta-arvaamaton. Esimerkiksi kupari ilmenee hiuksessä vihertävänä sävynä. Hius on selvästi vihertävä, nahkean tuntuinen puhtaanakin ja pahimmillaan metallin voi jopa haistaa hiuksesta. Kalkkipitoinen vesi saa hiuksesta samean ja kiillottoman. Rautapitoinen vesi saa hiuksen punertamaan, hiukset ovat kovan, karkean ja "puumaisen" tuntuiset.

Sekä kupari että rauta reagoivat permanentissa käytettävien aineiden kanssa siten, että hius saattaa muuttua voimakkaan violetiksi. Molemmat metallit vaikuttavat voimakkaasti myös vaalennukseen, ja varsinkin värinpoistotyyppiseen vaalennukseen. Silloin koko reaktio karkaa käsistä ja hiukset kuumenevat voimakkaasti jopa ihan palovammoja aiheuttaviin kuumuuksiin, ja hiukset palavat ja leikkautuvat kemiallisesti poikki. Reaktion voimakkuus riippuu kertyneen metallin määrästä.

Tavalliset shampoot tai syväpuhdistavat tuotteet eivät riitä metallien poistamiseen, vaan tarvitaan siihen erityisesti tarkoitetut, kelatoivat tuotteet. Näitä tuotteita ei ole tarkoitettu ensisijaisesti yksityiseen kotikäyttöön (eivät ole ns. "markettituotteita") vaan lähinnä kampaamojen käyttöön.

Esimerkiksi Sim CX corrector -sarja on kehitelty nimenomaan metallien poistoon hiuksista. Vastaavia tuotesarjoja löytyy, mutta tämä on kotimainen ja äärimmäisen tehokas, laadukas sarja joka tekee sen mitä lupaakin.

Kuvan lähde: http://www.kutrimix.fi/kauppa/images/CX_Corrector_2012/CX-mineral-removing-sarja.jpg

Vesihanoihin on toki markkinoilla tarjolla erilaisia suodattimia ym. laitteita, joilla voi yrittää puhdistaa käyttövettä. Suodattimien tehokkuus ja laatu vaihtelee eivätkä takaa että kaikki ei-toivotut aineet saadaan kokonaan eroteltua vedestä pois.

Kertymien määrästä riippuen käsittely voidaan tarvittaen tehdä joko kertaluontoisen tai intensiivisempänä sarjana. Ikävä kyllä metallin poisto antaa vain rajallisesti kestävän helpotuksen hiusten kuntoon mutta väistämättä metallit pääsevät kertymään hiukseen taas uudelleen ajan myötä, jolloin käsittely on uusittava. Säännöllisellä, toistuvalla hoitokäsittelyllä hiusten kunto saadaan ylläpidettyä ilman että kunto pääsee dramaattisesti laskemaan.

maanantai 9. marraskuuta 2015

Syksyn työssäoppimisjakso

Syysloman hujahdettua ohi pääsimme ottamaan ensikosketuksia "tositoimiin", eli kahden viikon intensiivinen työharjoittelu hurahti käyntiin. Aivan oikeaan liiketoimintaan pääsyä oli pitkin alkusyksyä petailtu ja valmisteltu huolella: jokainen etsi itse oman harjoittelupaikkansa ja koululla yhdessä kävimme läpi yleisiä ammattimaiseen liiketyöskentelyyn liittyviä nyrkkisääntöjä.

Luontevinta oli pyrkiä oman kotikuntani alueella olevaan liikkeeseen ja onni potkaisi kunnolla kun Parturi-Kampaamo Carpe Diemistä Heidi otti minut vastaan ja antoi mahdollisuuden työssäoppimiselle. Ja suuret kiitokset Heidille (sekä jokaiselle saman katon alla hääräilevälle ihanalle naiselle) tästä upeasta tilaisuudesta!

Työssäoppiminen siis muodostuu kahden viikon liiketyöskentelystä, joka jatkuu joululoman alkuun asti joka perjantai. Eli kahden kokonaisen viikonlisäksi yksi päivä viikossa, kuuden viikon ajan. Näiden konkreettisten työskentelypäivien lisäksi työssäoppimiseen liittyy olennaisena osana blogitehtävät sekä blogiin tallennettu oppimispäiväkirja.

Carpe Diem-liikkeestä tarkemmin sekä oppimispäiväkirjan löydät sivun oikeasta reunasta, SIVUT-otsikon alta.